Rusmiddelforebyggelse på

Der er mange myter om rusmidler

Læs her, hvordan rusmidler kan påvirke din hverdag

Der er mange myter om rusmidler

Læs her, hvordan rusmidler kan påvirke din hverdag

Ofte stillede spørgsmål:

Jeg er holdt op med at ryge hash, men er bange for at falde i igen. Hvad kan jeg gøre?

Svar:   Det er temmelig almindeligt at få mindre tilbagefald, så du skal ikke give op. Der er særligt to ting du skal være opmærksom på.

• Det kan være en faldgrube at tro, at man sagtens kan stoppe igen, når man nu har gjort det én gang. At slå sig til ro med at man har styr på det.

• Du skal ikke slå dig selv i hovedet og tænke at du er et dårligt eller svagt menneske. Det kan sagtens føre til at du får endnu mere lyst til at ryge, for at slippe for den følelse.

I stedet er det vigtigt at du bruger din energi på at tænke dig om: Hvad skete der? og hvordan kan jeg forebygge at det sker igen. Kontakt evt. et rusmiddeltilbud for unge i din kommune, og få hjælp her. De ved godt at det er svært at stoppe, og vil støtte dig.

Link: http://netstof.dk/faq


Jeg har mange tanker og følelser jeg ikke bryder mig om. Det hjælper at ryge hash. Hvordan skal jeg skal klare mig uden at ryge?

Svar:   Følelser og tanker kan være meget ubehagelige, men de er ikke farlige. Hvis man forsøger at skubbe tanker og følelser fra sig opnår man ofte det modsatte. Derfor er det vigtigt at tale med en person du har tillid til.  Man kan tro at man er den eneste der har den slags tanker og følelser, men  når du taler med andre, vil du opdage at de har samme slags tanker og følelser som dig.

Det kan være en god idé at begynde med en anonym chat. Dem findes der en del af hvis du søger på nettet. Du kan finde en HER:   http://netstof.dk/raadgivning


Skal jeg fortælle min kæreste at jeg har/har haft problemer med stoffer?

Svar:  Hvis du vælger at lyve, har du en hurtig, midlertidig løsning, men du risikerer at forholdet er ødelagt, når det kommer frem at du har stukket en løgn. Har du en god kæreste, vil han eller hun sikkert være interesseret i at støtte dig. Hvis din kæreste har svært ved at acceptere dit problem, vil det ikke gøre det nemmere at du har løjet. Det vil være en god idé at du på forhånd tænker over hvad du vil sige, og at du finder et godt tidspunkt, hvor i har mulighed for tid og fortrolighed.


Kan det komme til at betyde noget for mine fremtidsmuligheder, hvis jeg henvender mig til kommunen for at få hjælp til at skære ned på mit forbrug af stoffer?

Svar:  Mange kommuner har en mulighed for at du kan ringe anonymt, eller få en anonym samtale. Det er som udgangspunkt altid en god ide at søge hjælp. Hvis du ikke søger behandling fordi du er bange for at det vil påvirke dine muligheder i fremtiden, risikerer du at dit forbrug bliver større og ude af din kontrol, og det vil helt sikkert påvirke dine fremtidsmuligheder.

• Misbrugscentrene har tavshedspligt og må kun give informationer videre om dig, hvis du giver dit samtykke.

• Det er ikke en forbrydelse at have haft et misbrug og mange mennesker i Danmark har et overforbrug af alkohol og muligvis stoffer. Du er altså ikke alene med din situation.

• Langt de fleste mennesker du kommer til at møde i dit liv, vil synes det er positivt at du har gjort noget for at komme ud af et problem.


Får man abstinenser når man holder op med at ryge hash?

Svar: Det kommer selvfølgelig an på hvor meget du har røget, men du skal vide at abstinenser efter rygestop er ubehagelige, men ikke farlige. Du bliver ikke psykisk syg af dem, og de er forbigående. Alligevel kan abstinenserne få dig til at begynde at ryge igen, især hvis du ikke er klar over, hvad det er, der sker med dig efter rygestoppet. Det kan du læse mere om HER: http://psy.au.dk/fileadmin/site_files/filer_rusmiddelforskning/dokumenter/redskaber/HASHFOLDERprint.pdf


Hvordan kan man skelne mellem forbrug og misbrug ?

Svar: Grænsen mellem et forbrug og et misbrug vil altid være flydende, men misbrug kan defineres som et vedvarende, skadeligt brug af alle stoffer der ændrer ens sindstilstand. F.eks tobak, alkohol, hash, kokain, heroin m.fl. Man udvikler et misbrug over et stykke tid, hvor man gradvist tager mere og mere af et stof og/eller supplerer med andre stoffer Man kan sige at man er afhængig og har et misbrug når mindst 3 af følgende tegn er opfyldt

• man bruger større og større mængder for at få den samme virkning

• man får det fysisk og psykisk dårligt, hvis man ikke får stoffet (abstinenssymptomer)

• man længes så meget efter stoffet, at det er svært at tænke på andet

• at det er vigtigere for en at bruge stoffet end at tage hensyn til andre og de ting, man har at gøre

• man har svært ved at styre, nedsætte, holde op med sit brug af stoffet

• man bliver ved med at bruge stoffet, selvom man har indset, at det er skadeligt for en

Link: http://altomstoffer.dk/artikler/fra-brug-til-misbrug


Hvad er afhængighed. Hvornår er man afhængig af et stof ?

Svar:  Du er afhængig når du har vænnet dig så meget til at drikke / ryge / tage stoffer, at du føler dig mere normal når du er påvirket, end når du ikke er.

Link: http://netstof.dk/artikler/hvad-er-afhaengighed


Hvad er forskellen på stofferne?

Svar: Her kan du finde viden  om de forskellige stoffer
Link: http://netstof.dk/leksikon


Der er mange forskellige informationer om det med at have røget hash når man kører bil. Hvordan er reglerne?

Svar: Der diskuteres meget om dette emne i øjeblikket, og det kan godt medføre en del forvirring i forhold til hvordan reglerne helt præcist ser ud.

Herunder ser du reglerne som de ser ud i dag, og lidt information som forhåbentlig kan gøre dig mere sikker.

1. Det er forbudt at have indtaget narkotika, når man kører bil. Herhjemme har vi en nulgrænse for euforiserende stoffer i blodet., når man bevæger sig i trafikken

2. Man taler om en bagatelgrænse og en nul grænse. Alkohol er omfattet af bagatelgrænsen, hash er omfattet af nulgrænsen.

3. Hash indeholder det aktive stof THC, som kan måles i spyt og i blod.

4. Hash kan påvises i blodet fra timer op til dage efter man har røget, alt efter hvordan, hvor meget og hvor tit man ryger. Det er målingen af THC i blodet, der er afgørende som bevis i forhold til overtrædelse af nulgrænsen.

5. Hash indeholder også THC- syre, som kan måles i urinen i længere tid end THC i blodet. Det er ikke målingen af THC-syre i urinen, der bliver brugt som bevis i forhold til overtrædelse af nulgrænsen.

6. Politiet kan vælge at bruge et narkometer, hvis de har mistanke om at man er påvirket. Narkometret reagerer, hvis der er spor af heroin, morfin, amfetamin, hash, ecstasy, kokain mv. personens spyt. Spytprøven afgives på en vatpind.
Hvis testen indikerer, at man har indtaget euforiserende stoffer, vil man få taget en blodprøve af en læge. Det er indholdet i blodprøven, der bruges som bevis – ikke resultatet fra narkometret.

7. 1. gang, man bliver dømt for at overtræde nulgrænsen for euforiserende stoffer i trafikken, frakendes kørekortet ubetinget i 3 år og man får en bøde.

Links: https://www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/i-bil/ulovlige-stoffer

Find RUSK på

Rusmiddelforebyggelse på ungdomsuddannelserne i Svendborg Kommune
Copyright © RUSK Svendborg | Svendborg kommune | Forebyggelsessekretariatet | Svinget 14 | 5700 Svendborg | 20169930 | bjorn.ballisager@svendborg.dk